Nieuws
Petities.nl
stemwijzer
Nieuwsoverzicht


VSA kieswijzer (2) Jaargang 9, Nr. 4, 14 maart 2018
publicatiedatum 14 Mar 2018
VSA kieswijzer (2)

VSA  stelde een groot aantal partijen drie vragen mbt hun onderwijsbeleid. Hun  volledige antwoorden kunt u hier nalezen. Wij houden het graag een  beetje overzichtelijk, dus hieronder ziet u hoe wij hun antwoorden begrijpen  (en corrigeert u ons als u iets anders leest!!).

vsa verkiezingen 2018 amsterdam


Een  kleine uitleg:

     
  1. Wilt u meer scholen die passen bij de bekende echte voorkeuren van  kinderen en hun ouders? Hier is bijna iedereen voor,  behalve de PvdA die onomwonden aangeeft dat ze vinden dat minder kinderen naar  categorale scholen moeten, of ze dat nou willen of niet (de voorkeuren van  kinderen zoals ze die aangeven in de loting, gaan eerder uit naar kleinere  categorale scholen). D66 staat in het midden omdat ze in mei vorig jaar in de  raad alle suggesties van meer gewenst aanbod van tafel bliezen en toen wel voor  onverkort inzet op brede scholengemeenschappen stemden en dan zouden ze nu  ineens voor aanpassen aan de vraag zijn? Niet erg geloofwaardig.
        GL en SP proberen de kool en de geit te sparen wel aanpassen maar begrensd  (GL) resp. gebalanceerd (SP). De andere partijen zijn onomwonden voor aanpassen  van aanbod aan de vraag.
  2.  
  3. Wilt u bij de aanmelding kansengelijkheid  voor Cito-ophogers? Alle partijen zijn enorm stellig  dat kinderen die hun Cito-toets beter maken dan hun basisschooladvies net  zoveel kansen moeten hebben als de andere kinderen. Maar waar waren zij de  afgelopen jaren, toen deze zogeheten Cito-ophogers niet mochten meedingen op  hun eigen niveau? We hopen dat alle partijen nu ook de daad bij het woord  voegen en zullen het komend college graag aan deze belofte herinneren.  Misschien kan er nu al wel een motie worden ingediend voor een spoedreparatie  voor de kinderen dit jaar?
  4.  
  5. Wilt u de centrale loting voor  alle kinderen en alle scholen handhaven? Hierbij zijn  de meeste partijen zeer helder en hoeft u ook niet tussen de regels door te  lezen. Alleen de VVD houdt zich op de vlakte door te zeggen dat het  lotingsysteem ‘fors beter moet’ ben je dan voor of tegen?

Voor  alle ouders die het onderwijs van hun kinderen serieus nemen voor u dus! er  valt wat te kiezen! We zijn benieuwd waar u voor gaat. In onze  kieswijzer deel 1 vindt u de relevante links  uit de verkiezingsprogramma’s en een overzicht van het stemgedrag de afgelopen  periode.
Tenslotte  nodigen we u van harte uit om op ons forum over uw keuze te argumenteren en wensen u veel wijsheid in het  stemhokje.


Content Management Powered by CuteNews